Jeg har altid elsket synet af vindmøller

Jeg har altid elsket synet af vindmøller.

Desværre er der ikke mange vindmøller at blive betaget af i Horsens Kommune. Ja, faktisk er der ikke særlig meget vedvarende energi at spore nogen steder. Det er ikke en subjektiv betragtning: Det er såmænd bare at slå op i det seneste CO2 regnskab (2018) for Horsens Kommune som geografisk enhed. Her ses, at vi her i kommunen udleder 599.000 tons CO2. Vi godtgør kun 36.000 tons med vedvarende energi. Det er slet ikke godt nok. Kun 3 kommuner i regionen har en mindre andel af vedvarende energi i deres bruttoenergiforbrug end os i Horsens Kommune. Vi har ikke førertrøjen på, såfremt nogen skulle have forsøgt at få det til at lyde anderledes.

Vi skal også bidrage til den grønne omstilling. Og det kræver, ja, omstilling. Vi er nødt til at gøre noget anderledes – og ”det at opstille nye vindmøller på land en af de billigste måder at udvide elproduktionen på” (ens.dk). Derfor er vi nødt til at tale om vindmøller. Selv om det er svært.

Under den siddende borgmester er der siden 2012 afmeldt 5 vindmøller med en samlet kapacitet på 472 kW. I mellemtiden er der kun én sat op. Det var i 2015 – med en kapacitet på 10 kW. Således har vi kun 9 vindmøller i kommunen. Fire heraf har en kapacitet under 100 kW. Det er vist fair at sige, at det ikke har været prioriteret. At det er svært, er ikke ensbetydende med, at det ikke er nødvendigt. Der skal findes plads i landskabet til vindmøllerne. De skønne vindmøller.

Byrådet opgav muligheden for at opstille vindmøller tilbage 2012. Jeg synes, vi bør genbesøge den beslutning. Hurtigst muligt.

Bragt i Østbirk/Østjysk Avis d. 11/10-2021 https://www.oestbirk-avis.dk/debat-jeg-har-altid-elsket-synet-af-vindmoeller